15 maj 2023

Det är dags att ta arbetsglädjen på allvar!

En av de viktigaste sakerna för mig på en arbetsplats, kanske till och med den viktigaste, är att känna arbetsglädje. När jag trivs på jobbet har jag också roligt på jobbet. Jag får ett mer lösningsorienterat förhållningssätt, jag har mer energi, fattar bättre beslut och det slår inte lika hårt när motgångarna kommer.

Idag pratas det mycket om att vi ska ”hitta” olika saker. Vi ska hitta lugnet, hitta kraften, hitta arbetsglädjen. Men det där med arbetsglädje, det går inte att hitta – den behöver vi skapa. Tillsammans!

Vi har alla ett ansvar för vad vi väljer att bidra med på jobbet. Ibland är det kanske lätt att glömma bort att vi faktiskt är varandras arbetsmiljö och att vi påverkar varandra mer än vad vi tror. Det är helt enkelt dags att ta arbetsglädjen på allvar. Inte minst då vi ser direkta kopplingar till mer lojala medarbetare, färre sjukskrivningar, högre produktivitet, bättre samarbeten och bättre resultat.

Christina Stielli är en prisbelönt föreläsare och författare och har skrivit en bok om just arbetsglädje. Christina menar på att vi kan träna oss på att uppleva glädje på jobbet. Glädje är en förmåga och inte en egenskap, och precis som med vilken förmåga som helst kan vi träna oss till att bli bättre. Och det är först när vi själva är vältränade som vi kan maxa arbetsglädjen.

Lön gör oss inte lyckliga. Det meningsfulla jobbet gör oss inte lycklig. Chefen gör oss inte lycklig. Vi behöver börja i rätt ände.

I sin bok ”Skapa arbetsglädje” lyfter Christina Stielli fram några tips på hur vi kan träna arbetsglädje.

Ändra attityd (och lev längre)!

Optimisterna är inte bara gladare utan löper också mindre risk att drabbas av t.ex. hjärtinfarkt. Pessimisterna har sämre hälsa och löper större risk att utveckla hälsoproblem när de blir äldre. I princip all lyckoforskning som bedrivs visar att vi är lyckligare om vi tycker om vårt liv men det handlar inte alls om hur våra liv ser ut eller vad de innehåller utan om hur vi själva ser på våra liv. Vi bär själva ansvar för det vi tänker och vi kan själva ta kontroll över våra tankar. Din attityd spelar helt enkelt roll.

Var generös!

Att vara generös mot människor i sin omgivning har visat sig få positiva effekter för oss själva. Att arbeta som volontär, skänka pengar, arbeta ideellt ökar lyckan genom att vi stärker vår känsla av gemenskap och vi stärker vår självbild. Att vara generös behöver såklart inte alls kosta pengar och på en arbetsplats finns så många möjligheter att vara generös. Hämta kaffe åt en kollega, ge en komplimnag eller fråga om du ska köpa lunch till någon mer när du ändå ska ut och köpa din egen. Det skapar arbetsglädje och dessutom brukar det ju vara så, att det vi ger får vi tillbaka. Det blir vinst varje gång.

Stanna här och nu!

Tänk så många vi är som tänker på morgondagen, som planerar för nästa helg eller nästa arbetsvecka. En nyckel till välmående är att stanna upp i det som är just nu. Den stunden som vi befinner oss i just nu. Att göra flera saker på samma gång kan kännas effektivt men berövar oss möjligheten att vila i det som vi har framför ögonen. Stanna upp och var där dina fötter står.

Fokusera på upplevelse och inte på saker!

Studier visar på att vi blir mer tillfredsställda av att fokusera på upplevelser och inte på materiella saker. En upplevelse är tillfredsställande både före, under och efter att vi tar del av den. Den håller helt enkelt längre eftersom den blir någonting vi lätt kan gå tillbaka till i minnet och återuppleva om och om igen. Att prata om sina positiva minnen gör oss också gott. Att titta på bilder från en härlig semester kan vara en viktig del i träningen. Eller varför inte från en rolig kick-off med gänget!

Varje dag behöver ett mål och en plan!

Vår hjärna älskar mål! Att sträva mot något kan bidra till glädjen, vi känner att vi utvecklas och dagen får en mening. Ett tips är att ägna en stund innan du kliver upp på morgonen och gör upp en plan för dagen. Hur vill du t.ex. må när du kommer hem från jobbet?

Bygg upp och vårda ditt sociala nätverk!

Ett socialt nätverk minskar ner vårt biologiska åldrande. Det finns ingenting som säger att ett visst antal vänner är avgörande. Det viktigaste är vilken typ av relation vi har med en vän. Om vi umgås med positiva människor smittar det av sig och ökar vår egen glädje.

Skratta mera!

Att skratta kan vara något av det mest smittsamma på en arbetsplats. Även när våra dagar stöter på motgångar kan vi tillsammans med våra kollegor hitta stunder och möjligheter att skratta. Skratt reducerar stresshormoner, vilket gör oss lite lugnare, och de hormoner som får oss att må bra, endorfiner, ökar i kroppen. Vi uppfattas dessutom som en mer positiv och tilltalande människa. Att skratta är också bra för hjärtat.

Rörelse på vilket sätt vi vill!

Att vi behöver röra på oss för att må bra är ju inte någon nyhet. När vi motionerar drar kroppens egna lyckohormoner, endorfinerna, igång. När vi rör på oss skingras tankarna, sömnen blir bättre och vi känner oss friskare och piggare. Gå ut och gå, spring om du vill, åk skidor eller hoppa hopprep. Det spelar ingen som helst roll. Kroppens endorfiner går igång om vi själva går igång, oavsett vilken typ av motion vi väljer.

 

Visst vore det dumt att inte prova att träna oss i arbetsglädje? Vi har massor att vinna och inget alls att förlora!

/ Josefin Gustavsson