9 januari 2024

Öka dina jobbmöjligheter med Förebyggande Underhåll (FU)

För dem som arbetar inom tillverkande företag, är förebyggande underhåll naturligt i vardagen. Att åtgärda fel och brister på maskiner och fastigheter innan problemen uppstår och inte vänta tills olyckan är framme. Friskvård bygger på samma princip: att förebygga akuta situationer.

Har du tänkt på att detsamma gäller dig och dina möjligheter till ny anställning?

I vårt arbete kommer vi ofta i kontakt med personer som vill hitta en ny anställning. Orsaken kan vara att de blivit uppsagda eller att de vill komma vidare i arbetslivet på ett eller annat sätt. Gemensamt är ofta att de vill att det ska hända snarast. Hur väl förberedd är du för att nå en snabb förändring? Det är här vi behöver tänka förebyggande underhåll!

Nätverk behöver underhållas

Om du genom livet underhåller dina nätverk på det yrkesmässiga och personliga planet, kommer du att ha många kanaler att vända dig till när du vill hitta en ny plats. Se till att själv vara hjälpsam när någon i dina nätverk söker nytt, så har du fler hjälpande händer när det blir din tur. Intressera dig för de företag där dina vänner arbetar, för de företag som finns i din region, var påläst om hur det går för dem – så är du bättre förberedd den dagen du behöver kontakta dem för att höra om de har en ledig tjänst.

LinkedIn – en fantastisk plats att synas på och för att hålla dig uppdaterad

Förebyggande underhåll är suveränt på den här plattformen. Innan det blir nödvändigt med ”reparation” av din situation, kan du se till att vara förberedd med några få åtgärder.

På LinkedIn kan du välja att följa de företag som du är intresserad av. Då får du aktuella uppdateringar från företagen i ditt flöde.
Här kan du också välja att följa de rekryteringsföretag som finns i din region, för att i ditt flöde få aktuella annonser om lediga tjänster.

Ofta är det först när man vill hitta ett nytt jobb som LinkedInprofilen får litet kärlek. Om du istället tänker litet FU även här, så kommer du att vara sökbar innan pressen att hitta ett nytt jobb uppstår.

  • Se till att du har en trevlig, tydlig och aktuell profilbild (inte 20 år gammal!). Ha en tydlig titel under din profilbild och skriv redan där ett telefonnummer du kan nås på. Det är nämligen bara dina 1:a-kontakter som kommer åt dina kontaktuppgifter.
  • Lägg till en informativ, kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och ansvar under respektive tjänst. Undvik att använda förkortningar och specialuttryck som kanske bara används hos just den arbetsgivaren. Tänk på att den som läser din profil ska kunna tolka och förstå den. Utnyttja möjligheten till nyckelord! Ta upp relevanta utbildningar, men skippa endagarskurserna.

Bygg ditt nätverk på LinkedIn. Här erbjuds två olika möjligheter: Följ eller connecta. Du kan följa en person utan att lägga till den som kontakt. Det ska du 

  • göra om du vill ha information och läsa inlägg, men inte nödvändigtvis vill bli kontaktad av personen. Det innebär också, att du inte tar del av den personens nätverk. Det vill säga, personens kontakter, blir inte dina 2:a kontakter.

Connecta innebär att ni blir 1:a kontakter och kan se gemensamma kontakter. Ni kan skicka meddelanden till varandra och ser varandras kontaktuppgifter.

Man behöver inte känna varandra för att skicka en kontaktförfrågan. LinkedIn är en plattform för yrkesnätverk och ju fler du connectar med, desto större nätverk bygger du i förebyggande syfte för att ha till hands när du behöver det.

CV – ha alltid ett uppdaterat CV till hands, både på svenska och engelska

Förebyggande underhåll när det kommer till CV, innebär att hålla sitt CV aktuellt. Det är ett smidigt sätt att snabbt kunna skicka in en ansökan när lämplig tjänst dyker upp. Är annonsen på svenska – skicka in ansökan och CV på svenska! Ibland efterfrågas CV på engelska och då är det bra att vara förberedd även med ett sådant.

Se till att ditt CV och din LinkedIn-profil överensstämmer med varandra. Använd gärna samma bild som i din profil.

Slutord

Vi hoppas att du nu fått litet hjälp på vägen, hur förebyggande underhåll kan underlätta den dagen du, oavsett orsak, vill hitta en ny arbetsgivare. Det sparar tid och energi att vara påläst och förberedd.

Lycka till!

Ewa-Marie Åström
Senior rekryteringskonsult

Head Consulting Group Sweden AB
ewa-marie.astrom@headconsulting.se